Konstnär Arnold Bunge

Kreativitet

Startsida

Bilder

Utställningar

Mer om Tid

Skogsinstallation

Självporträtt

Carpe Diem DIKTER

Kreativitet är att leka och balansera på gränsen

 Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge.

Några tips hur man blir kreativ.
Köp en tidsmaskin
Byt föräldrar.
Ha kul
Var lycklig

Skaffa dig en uppväxt som är varm, och barncentrerad.( Inte lätt om du är från femtiotalet)

Ideal-föräldrarna som får kreativa barn har höga förväntningar men absolut inte överkrav, tjatar inte, tvingar inte, sätter inte snäva gränser. Dessutom behövs ändå en lätt dos av neurotiskpersonlighet hos föräldrarna,

Många framstående konstnärligt kreativa har förlorat en eller båda föräldrarna. Barnen bör känna sig lite försummade. Nöden är uppfinningarnas moder. De skall vilja synas och märkas. Kanske nummer två eller tre i en syskonskara kanske sladdbarn. Känn dig älskad men kräv av omgivningen att vara ständigt mera älskad!
Rätt gener är bra, samt en omgivning i skola och samhälle runt om som är tillåtande. Hög IQ är bra, men det räcker nu inte om det gäller kreativitet med stort K. För denna typ av superkreativitet är tur väldigt viktig också!!!
Typ! utspillt provrör. Rätt plats i rätt ögonblick Det är bra om man uppfinner säkerhetsbältet då bilen redan är uppfunnen. Och absolut inte bilen innan hjulet osv.
Leornardo da Vinci började ju leka med helikopter och flygplan redan på medeltiden, lite tidigt kanhända. Ha roligt. Känn dig älskad. Konsumera humor, filmer böcker , vänner som får dig att skratta.. Sök dig till andra kreativa.
Då du fastnar med något, istället för att sitta och glo på dataskärmen framför dig, ut och promenera. Diskutera med arbetskamrater under en promenad som omväxling till fikarummet.

Några tips hur man får en kreativ arbetsplats
Avskeda alla medarbetare. Skaffa nya med ovannämnda lyckliga fria barndomar. Ha flexibla raster. Låt medarbetarna promenera och leka på arbetstid (flextid) Tid för humor och struntprat vid möten. Uppmuntra lekfullhet. Lek levande charader på arbetstid. Lär medarbetarna mindmapping (vet ni vad det är?)
Brainstorming.

Inför en platt organisation (vilket antagligen inte funkar) dessutom inför förslagslådor och tävlingar, belöningar,” typ arbetetshjälte”. Glöm inte belöna många förslag även om de inte lett till något.
Låt avdelningar tävla. Ha kul! Lägg ut förslagen på E-post så alla kan läsa. Göra roliga ”kurser” lek övningar över veckoslut etc. Man måste känna varandra för att våga föreslå!
Viktigt!. Hålla ögonen på att allt för dominerande personer så att de inte kväser andra, även om de själva är kreativa så kan de skrämma undan mängder av andra kreativa idéer.

Kurser att få negativa personer att vara mera positiva. Våga tala kurser är bra för hämmade medarbetare.
Slå inte ner och var hånfull mot utopiska idéer. Glöm inte att många utopier blev förvandlade till självklar vardag hundra år senare. Tänk på saker som Darwin, Kvinnors jämlikhet och studier, daghem, första flygplanen, alla löjliga dataspel som senare ledde fram till pc:n etc.…
Kreativitet smittar.
Negativitet smittar
Positivitet smittar.
Sedan kan det ju inte skada att ha kvar en och annan iskall analytiker som håller huvudet svalt, då ideérnas gryta bubblar alltför hett.
Tex när tullverket bestämmer sig för att öppna personaluthyrningsfirmor för åldringsvård och daghem eller tjäna extra på travhästar eller så.
. Visst är alla lite kreativa om de får rätt stimulans och framförallt så kan alla bli kreativare. Men observera! Det är hundra gånger lättare ta vara på din medfödda kreativitet då du är ett år än då du är hundra.
Men vad gör det?
Skam är att inte ens ha försökt, att inte att ha misslyckats!
För väldigt många är inte problemet inte att bli kreativa - utan att inse att de är det.
Kreativa det är ju uppfinnare reklamfolk, uppfinnare och konstnärer, musiker, men inte jag! Så tänker allt för många. De flesta går omkring med en hinna av dåligt självförtroende när väl den faller av så finns det en massa idérikedom därunder.
Det är lite så som med motion -ingen kondition utan träning - inga muskler utan tyngder. Eller läsning, den som aldrig läser en bok kan inte plötsligt läsa 500 sidor svår text. Ingen kreativitet utan träning.
Är du inte konstnärligt kreativ eller tekniskt uppfinnargeni – ge inte upp –kreativitet är som jag sagt tidigare typiskt domänstyrd. Kanske finns ditt område någon annanstans.
Här tog min lilla essä ett abrubt slut! Men det gör inget resten kan du säkert finna på själv --- eller hur?

Hjälper inget av detta ovan; Läs en bok om kreativitet, fyll i en massa larviga övningar (som ändå bara stämmer i laboratoriet) blunda och hoppas på turen… tro kan försätta berg....